У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ДІАГНОСТОВАНО КЛАСИЧНУ ЧУМУ СВИНЕЙ.

08.01.2015 15:50

 У Київській області виявлено РНК вірусу класичної чуми свиней, передає УНН з посиланням на прес-службу Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України.

Зазначається, що відповідно до плану протиепізоотичних заходів, проби від всіх добутих диких кабанів направляються для дослідження на африканську та класичну чуму свиней.

“29 грудня 2014 року до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (далі — ДНДІЛДВСЕ) було направлено матеріал від 98 голів диких кабанів, відстріляних на території Київської області”, — йдеться у повідомленні.

Відповідно звіту про результат дослідження сироваток крові в ДНДІЛДВСЕ від 6 січня 2015 р. № 005636 п.м./14 виявлено РНК вірусу класичної чуми свиней від 3 голів із 5 відстріляних 21 грудня 2014 р. в МСК “Кампа 2” (с. Мирча Бородянського району) та 1 голови з МРПП “Здвижівська пуща” (с. Луб’янка Бородянського району), відстріляної 14 грудня 2014 р.

8 січня 2015 р. відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бородянській райдержадміністрації на якому затверджено заходи відповідно до вимог “Інструкції щодо заходів з профілактики та ліквідації класичної чуми свиней”.
Повідомляється, що ситуація знаходиться під кваліфікованим контролем головного управління ветеринарної медицини в Київській області та Держветфітослужби України.

Довідка: класична чума свиней — висококонтагіозне інфекційне захворю¬вання, що викликається вірусом з різним ступенем вірулентності й відповідно до цього може перебігати у надгострій, гострій, хронічній та безсимптомній формах. Характеризується ураженням кровоносної та кровотворної систем, крупозним запаленням легень, крупозно-дифтерійним запаленням товстого відділу кишечнику. Найчутливіші до вірусу домашні й дикі свині різ¬ного віку. З лабораторних тварин виявлено розмноження вірусу у кролів. Основне джерело інфекції — хворі й перехворілі домашні та дикі свині — вірусоносії, меншою мірою — м’ясо й м’ясні продукти, внутрішні органи, шкура та кістки від таких свиней, інвентар для обслуговування хворих тварин, деяка птиця і домашні тварини, які були в контакті з хворими. Багато випадків захворювання свиней пов’язано із згодовуванням контамінованих вірусом кухонних відходів.

comments powered by HyperComments

Последние